Hooggevoeligheid bij volwassenen

Gelukkig voor de kinderen van nu, is dat er steeds meer aandacht komt voor hooggevoeligheid. Dat is pas sinds een paar jaar. Jij bent dus misschien wel opgevoed in een omgeving waar helemaal geen kennis of ruimte was voor je hooggevoeligheid.

Hooggevoelige vrouwen vs. hooggevoelige mannen

Hooggevoeligheid wordt vooral gezien als iets vrouwelijks, terwijl er net zoveel hooggevoelige mannen als vrouwen zijn. Vanuit het verleden vinden we dat mannen sterk en rationeel moeten zijn, emoties en gevoelens vinden we vrouwelijke eigenschappen. Jongens moeten stoer zijn en mogen vooral niet huilen. Het is dus niet zo gek dat hooggevoelige mannen anders met hun hooggevoeligheid om (moeten) gaan, terwijl de eigenschappen wel hetzelfde zijn.

Voor alle hooggevoeligen geldt dat als je op langere termijn geen gehoor geeft aan je hooggevoeligheid dat schadelijke effecten kan hebben. Wanneer je als hooggevoelige onvoldoende oplaad-/herstel momenten hebt kan dit leiden tot een burn-out, depressie en angststoornissen. Ik hoor je denken, is dat niet voor iedereen zo? Ja dat klopt, alleen zijn hooggevoeligen gevoeliger voor stress (vooral bij spanningen en conflicten) en lopen ze daardoor meer risico op een burn-out en andere lichamelijke of geestelijke klachten. Het meest ideaal is natuurlijk om overprikkeling te voorkomen. Dit zal echt niet altijd lukken, maar het is belangrijk om te herstellen van overprikkeling. Dat kan door hele kleine aanpassingen, maar soms zijn grote beslissingen nodig, bijv. op zoek gaan naar een andere baan.

Hooggevoeligheid is er altijd en overal

Hooggevoeligheid kun je niet uit- of aanzetten. In alles wat je doet en wie je bent komt het terug. Op je werk, binnen relaties, binnen het gezin, met sporten enz. Hooggevoeligen kunnen uitdagingen ervaren met relaties. Je kunt jezelf verliezen in een relatie, je past je aan of cijfert jezelf volledig weg. Het soms tijd nodig hebben voor jezelf, is lastig in te plannen in je drukke leven. Uitdagingen worden ook veel gezien op het werk. Hooggevoeligen zien snel wanneer iemand hulp nodig heeft, zijn erg nauwkeurig en brengen mensen samen. Mooie eigenschappen zou je zeggen, maar wat als je geen waardering krijgt of als jij hulp nodig hebt er niemand voor jou klaarstaat? Wanneer je in een voor jou zo optimaal mogelijke omgeving kunt functioneren, ga je ervaren dat je, je hooggevoeligheid in kan gaan zetten als een kracht en niet meer als een last ervaart.

Op de pagina over hooggevoelige kinderen ben ik dieper ingegaan op de verschillende types die te onderscheiden zijn bij hooggevoeligen. De omschrijvingen zijn ook van toepassing op volwassenen. Je kunt de omschrijvingen vertalen naar je eigen situatie, bijv. i.p.v. school lees je werk. Bij de groep ‘extraverte sensatiezoekers’ (HSS) zie je vaak alleen wel nog een andere manier waarop het tot uiting komt. Dat uit zich door meer extreme sporten of uitdagingen aan te gaan. Denk aan bungee jumpen, maar ook aan het (veelvuldig) gebruik van drank en drugs. Als hooggevoelige reageer je echter weer heftiger dan anderen op deze middelen.

Voor alle hooggevoeligen geldt; kijk goed naar jezelf en probeer er achter te komen waar bepaalde behoeftes vandaan komen. 

Heb je hier hulp bij nodig? Iemand die je een spiegel voorhoudt en samen kijkt hoe het anders kan? Neem dan eens contact met mij op.